Hur utvecklas ekonomin? Ska vi vara oroliga efter börskraschen i augusti?

I början av året såg utsikterna efter flera turbulenta år äntligen positiva ut för världsekonomin, men med mängder av mörka moln. Jag skrev en artikel i mars om hur man kan förbereda sig för perioder av stor osäkerhet.

Efter att våren och sommaren utvecklades ungefär som man räknat med uppstod det plötsligt näst intill panik på flera marknader under några dagar i början av augusti.

Så hur ser en uppdaterad riskbild ut?

Året har börjat som förväntat

Totalt har tillväxten under början av året följt förväntningarna. Långvarigt starka USA tappade lite fart under första halvåret. Det kompenserades framför allt av återhämtning i Kina och Indien som driver mycket av den totala globala ökningen. Världshandeln växte igen efter att ha minskat under 2023.

Europa verkar ha nått botten och vänder upp, även om länder med tyngdpunkt på tillverkning snarare än tjänster, bland annat Sverige, har en trögare återhämtning.

Inflationen har kommit ner och räntorna har börjat sänkas.

Flera orosmoln har minskat i betydelse

  • Stora delar av super-valåret har passerat utan att skapa dramatik
    • Valet till EU-parlamentet och det överraskande valet i Frankrike fick mest kortvariga effekter för EUR och marknadsräntor.  Utgången av valet i Storbritannien gick som förväntat och påverkade inte marknaderna särskilt mycket.
  • Bolagens refinansieringsbehov har kunnat mötas
    • En av de största farhågorna för den europeiska kapitalmarknaden är en ”maturity-wall” där 45 procent av alla kreditsvaga obligationer behöver refinansieras innan slutet av 2026. Den oron har minskat, bland annat för att bolagen har prioriterat att stärka sina balansräkningar framför till exempel lånefinansierade förvärv.  

Men en hel del av riskerna kvarstår

I sin World Economic Outlook från juli, beskriver IMF riskerna som “balanserade på lång sikt, men på kort sikt mer framträdande än vad de var i början av året”

  • Fortsatt hög tjänsteinflation
  • Risk för förnyade handelsspänningar framför allt efter regimskiften
  • Ökad geopolitisk osäkerhet

“Dessa risker kan leda till långvarigt högre räntor, vilket i sin tur ökar externa finanspolitiska och finansiella risker. Dessutom kan betydande svängningar i den ekonomiska politiken kring val leda till finanspolitiska glidningar och ökad protektionism.”

Varför skakade marknaden i början av augusti?

Flera aktiemarknader dök kraftigt och oväntat den 5 augusti. Asien drabbades hårdast, men fokus var på USA, där Nasdaq föll med 3 procent under dagen efter att redan ha haft en vecka av stora prisfall för de stora IT-bolagen. Volatiliteten på de amerikanska börserna exploderade till högsta nivån sedan covidutbrottet i mars 2020.

  Två olika händelser utlöste tillsammans reaktionerna:

  • Amerikansk arbetsmarknadsdata fredagen den 2 augusti var sämre än väntat. Trög sysselsättningstillväxt ökade oron för en avmattning.
  • Höjning av den japanska räntan. Det störde så kallad ”carry trade” i yen, det vill säga stora tradingpositioner där man har lånat till låga räntor i Japan för att investera i tillgångar med högre avkastning i andra valutor, oftast USD.   Räntehöjning i Japan samtidigt som förväntan plötsligt ökade på kraftigare sänkning av de amerikanske räntorna ledde till förluster för investerare. De tvingades sälja av andra tillgångar, till exempel aktier.

Det var inte bara börserna som påverkades utan effekterna spreds också brett till andra marknader.

  • Förväntningarna om mer aggressiva räntesänkningar drev upp EUR/USD och flera andra dollarberoende valutor.
  • Råvaror som koppar, ädelmetaller och råolja gick ner, sannolikt som en reaktion på finansiell oro i största allmänhet.
  • Mer oväntat var prisfallet på guld, som annars betraktas som en säker tillgång och normalt stärks vid osäkerhet. Det kan bero på att guld var en av de tillgångar som såldes för att täcka tradingförluster.

Var turbulensen en signal om ökade risker?

I en ”sommarmarknad” när många är på semester och likviditeten och volymer är tunna kan prisrörelser bli skarpa och oförutsägbara. I det här fallet verkar marknaden snarast ha överreagerat än signalerat ökad risk. Många av marknader som påverkades har återhämtat sig.

Men några lärdomar att ta med sig är:

  • hur sammanlänkade finansmarknaderna är
  • det breda globala inflytandet från USA

Det viktigaste att vara uppmärksam på i höst är förstås valet i USA. Ett val kan börja påverka marknader långt innan valdagen så det kan vara klokt att försöka ha viktiga aktiviteter som till exempel finansiering klar i god tid. I Frankrike till exempel började marknaden prisa in ett valresultat flera veckor i förväg.

Generellt kan man utgå från att valutor kan komma att variera mycket under hösten, när marknaden kommer att reagera på många faktiska eller förväntade räntebeslut från flera olika centralbanker. 

Janet Claesson, Finanskonsult
Facebook
Twitter
LinkedIn
Email

Fler artiklar

Aldern-i-konsultvarlden
Hallbarhet-for-interimskonsulter
Sjalvledarskap-interimskonsult
Rekrytering & INTERIMSLÖSNINGAR

Vi hjälper dig hitta rätt medarbetare och interimskonsulter

Fyll i dina uppgifter så kontaktar vi dig inom kort