Hållbarhet för interimskonsulter

ESG (Environmental, Social, Governance) och hållbarhetsredovisning är heta ämnen inom näringslivet idag, och många interimskonsulter engagerar sig i projekt relaterade till dessa frågor. Men hållbarhet är inte bara en fråga om miljö och ekonomi – det handlar också om att vi som individer kan prestera och leverera över tid. Hållbarhet börjar med oss själva. Precis som på flyget när man ska sätta på sin egen syrgasmask först och sedan hjälpa andra, behöver man ta hand om sig själv för att kunna ge på ett vettigt sätt till företaget man jobbar för. För interimskonsulter, som ofta hanterar intensiva projekt och höga förväntningar, är det avgörande att ta hand om sig själv för att upprätthålla en hög prestation och långsiktig framgång.

Vikten av att ta hand om sig själv

Att ta hand om sig själv handlar om att aktivt prioritera både fysisk och mental hälsa för att säkerställa både långvarig prestation och välmående. Men vad betyder det i praktiken? Att en hållbar prestation kräver en balans mellan arbete och återhämtning, vilket i sin tur leder till högre effektivitet och lägre risk för utbrändhet. Låt oss vara ärliga: de där gångerna då vi arbetat non-stop i 12, 14 eller till och med 16 timmar – hur ofta har det resulterat i verkligt produktivt arbete? Personligen har jag flera gånger upptäckt att jag, efter några dagars distans, hittat misstag eller mindre effektiva lösningar som berodde på utmattning.

Utmaningar för interimskonsulter

Varför skulle det vara särskilt utmanande att få till denna typ av hållbar prestation som interimskonsult?Dels handlar det om att man som interimskonsult ofta arbetar under pressmed korta deadlines och stora förväntningar, vilket kan leda till ökad stress. Det kan också vara så att byta arbetsmiljö ofta, dvs nya uppdrag, kan göra att det blir svårare att etablera och hålla fast vid hälsosamma rutiner. I förlängningen kan långvarig stress utan tillräcklig återhämtning leda till utmattning och nedsatt arbetsförmåga. Att vara hållbar för sig själv är alltså något som är extremt viktigt.

Strategier för att ta hand om sig själv

Skapa hälsosamma arbetsrutiner. Etablera fasta tider för arbete och återhämtning, inklusive regelbundna pauser under arbetsdagen. Se till att ta den där lunchtimmen, och prata om annat än jobb med kollegorna.

Prioritera fysisk hälsa. Investera i regelbunden motion, näringsriktig kost och tillräcklig sömn för att hålla kroppen i form och energinivån hög. Gör saker som är roligt, det kanske kan vara så enkelt som regelbundna kvällspromenader och en buggkurs! Matlådor funkar på de flesta arbetsplatser, och kan vara positivt både för hälsan och plånboken.

Mental hälsa. Vi är alla olika, men att på något sätt ta hand om den mentala hälsan är otroligt viktigt. Man kan tex prova att utöva mindfulness, meditation eller andra tekniker för att hantera stress och upprätthålla mental klarhet.

Sätt Gränser. En mycket viktig byggsten, särskilt som interimskonsult, är att lära sig att säga nej när arbetsbelastningen blir för hög. Du kan mycket och är värdefull, men du kan inte göra allt på en gång. Metod och planering är bättre strategier än att ta på sig för mycket på en gång, även om uppdragsgivaren vill det.

Några praktiska tips för långvarig prestation

Regelbunden reflektion. Sätt av tid för att reflektera över din arbetsbelastning och välmående. Var är du just nu och var vill du vara. Justera rutinerna vid behov.

Använd teknologi. Det finns en uppsjö av appar och verktyg som hjälper dig att spåra och förbättra din hälsa och arbetsvanor. Prova och utvärdera hur de funkar för just dig.

Skapa ett stödjande nätverk. Bygg upp ett nätverk av kollegor och vänner som kan ge stöd och uppmuntran under intensiva perioder. Utbyt erfarenheter om vad som funkat och inte.

Investera i din egen hållbarhet

Sammanfattningsvis är att ta hand om dig själv inte bara en personlig investering utan också en strategisk nyckel till långvarig framgång. Genom att sätta din hälsa och ditt välmående i första rummet kan du som interimskonsult leverera på toppnivå, både idag och i framtiden. Kom ihåg: din egen hållbarhet är lika viktig som företagets.

Marie Bark, Finance Manager
Facebook
Twitter
LinkedIn
Email

Fler artiklar

Marknaden-efter-borskraschen
Aldern-i-konsultvarlden
Sjalvledarskap-interimskonsult
Rekrytering & INTERIMSLÖSNINGAR

Vi hjälper dig hitta rätt medarbetare och interimskonsulter

Fyll i dina uppgifter så kontaktar vi dig inom kort