Åldern i konsultvärlden: Tillgång eller utmaning?

Inbjudan till reflektion

Ålderns betydelse i konsultvärlden (och arbetslivet) är en fråga som påverkar både konsulter och de företag som anlitar dem. I denna artikel får du en genomgång av hur ålder och erfarenhet kan ses som både en tillgång och en utmaning. Jag vill även bjuda in dig som läsare att fundera över de frågeställningar som tas upp. Åldern och dess roll i arbetslivet är komplexa ämnen som berör oss alla. Genom att ge dig själv tid att reflektera över dessa frågor kan du bidra till djupare förståelse och ett mer nyanserat tankesätt hur vi ser på ålderns påverkan på konsultrollen.

Vad menar vi med ”Äldre”?

Innan vi dyker djupare in i diskussionen om ålderns roll i konsultrollen och arbetslivet – låt oss reflektera över vad vi menar med ”äldre”. Ålder är relativt, och vad som anses vara äldre kan variera beroende på bransch, kultur och individuella uppfattningar. När vi talar om äldre i arbetslivet syftar vi ofta på personer från 50 år och uppåt. Ibland något lägre, ibland högre. Det är dock viktigt att poängtera att ålder i sig inte är en indikator på förmåga eller energi, utan snarare en faktor som i vissa sammanhang leder till att fördomar och stereotypa uppfattningar får fäste.

Erfarenhet: Positivt perspektiv eller gamla metoder?

En äldre konsult kommer med ett bagage av erfarenhet, insikter och en djup förståelse för olika branscher. Denna erfarenhet ger en ovärderlig förmåga att snabbt identifiera problem, undvika fallgropar och leverera beprövade lösningar. Erfarenhet är en viktig tillgång i en värld som ofta prioriterar snabb anpassningsförmåga och innovation. Det är viktigt att företag förstår att kombinationen ”yngre och äldre kompetens” kan ge dem stora försprång. Samtidigt bör vi vara medvetna om att det kan finnas en risk att äldre konsulter uppfattas som fast i gamla metoder och ovilliga att anpassa sig till nya trender.

Reflektera över: Värderas erfarenhet alltid tillräckligt i dagens snabbrörliga arbetsliv, eller riskerar äldre konsulter att ses som för konservativa?

Prisfrågan: En kostsam investering eller en långsiktig besparing?

En senior konsult, med mångårig erfarenhet och kompetens, kan ofta motivera ett högre arvode. Samtidigt finns en tendens att betrakta juniora konsulter som ett mer ekonomiskt alternativ, särskilt i ekonomiskt pressade tider. Här behöver företag förstå att äldre arbetskraft inte är en kostnad, utan en investering som kan ge avkastning på flera plan. Erfarenhet kan minska risken för misstag och leverera resultat snabbare, vilket i längden kan vara mer kostnadseffektivt än att anlita en billigare, men mindre erfaren, konsult.

Reflektera över: Är företag medvetna om de långsiktiga besparingarna som en erfaren konsult kan erbjuda?

Könsaspekten: Flera utmaningar för kvinnliga konsulter?

Möter kvinnor större utmaningar i arbetslivet/konsultrollen än män – både relaterat till ålder och kön? Förväntas kvinnor att vara både yngre och billigare, samtidigt som de kanske också förväntas balansera familjeansvar på ett sätt som deras manliga motsvarigheter inte gör? Om så är fallet drabbas kvinnor hårdare, vilket är något som behöver uppmärksammas och motverkas. Vilka är dina reflektioner?

En ytterligare, och viktig, infallsvinkel för kvinnor i arbetslivet – såväl anställda som konsulter – är de förändringar som kommer med klimakteriet. Många kvinnor upplever att klimakteriet påverkar deras energinivåer, kognitiva funktioner och emotionella välmående, vilket kan få konsekvenser på deras arbetskapacitet och självförtroende. Detta är en aspekt av arbetslivet som sällan diskuteras öppet, men som kan ha inverkan på hur kvinnor upplever sin arbetsroll under den senare delen av karriären.

För kvinnliga konsulter kan ”klimakteriet på jobbet” dessutom innebära en känsla av ensamhet – ingen att tala med – särskilt eftersom konsulter ofta saknar den stödstruktur som anställda har i form av personalvård och HR-avdelningar.  

Klimakteriet är fortfarande ett tabubelagt ämne på många arbetsplatser – det börjar bli bättre – men det är idag svårt för kvinnor att få det stöd de behöver. Kunskap saknas generellt.

Möts en äldre kvinnlig konsult med samma erkännande som en manlig kollega med samma erfarenhet?

Här har vi frågeställningar som är värda att utforska. Samtidigt är det viktigt med en arbetsmiljö där klimakteriet och dess effekter kan diskuteras utan skam, och där kvinnor får det stöd de behöver för att fortsätta prestera på topp. Oavsett om kvinnan är anställd eller konsult. Vill du läsa mer om ”Klimakteriet på jobbet” – Läs gärna min tidigare artikel som publicerades i våras.

Anställning vs konsultroll: Olika perspektiv på ålder

Ett intressant och ibland motsägelsefullt perspektiv är hur äldre personer kan uppfattas beroende på om de söker en fast anställning eller om de verkar som konsulter.

Vid en anställning kan en äldre person ses som en stabil tillgång, en mentor och någon som bidrar med långsiktig kompetens. Samtidigt kan samma person uppfattas som en risk – överkvalificerad, dyr eller svår att anpassa till en företagskultur som kanske domineras av yngre medarbetare. Hur vanligt är det att företag tvekar att anställa äldre personer på grund av föreställningar om bristande anpassningsförmåga, hälsoproblem eller närhet till pension?

Samtidigt finns en annan aspekt när det gäller äldre konsulter. Här kan ålder och erfarenhet i stället ses som en fördel. Företag som är i behov av specifik expertis eller vägledning kan vara mer benägna att anlita äldre konsulter, där erfarenhet och snabb leverans av resultat värderas högt. Denna skillnad i hur ålder uppfattas i anställningsroller jämfört med konsultroller speglar en osäkerhet i hur ålder värderas.

Är det lättare för en äldre person att verka som konsult än att bli anställd? Och om så är fallet, vad säger det om vårt sätt att värdera ålder i arbetslivet? 

Avslutning: Omvärdera åldersperspektivet

I takt med att pensionsåldern skjuts fram och vi förväntas arbeta längre, är det viktigare än någonsin att vi omvärderar hur vi ser på ålder i arbetslivet. Äldre konsulter har mycket att erbjuda, inte bara i form av erfarenhet utan också i perspektiv och djup förståelse för olika branscher.

För den som vill fördjupa sig ytterligare i dessa frågor är John Mellkvist en utmärkt källa. Han är en framstående röst i diskussionen om åldersfrågor på arbetsmarknaden och har skrivit mycket om hur vi kan förändra vår syn på ålder och erfarenhet.

Låt oss avsluta med några tankeväckande frågor:

  • Hur ser du själv på ålderns betydelse i konsultrollen?
  • Är det dags att omvärdera hur vi värderar erfarenhet och ålder i arbetslivet?
  • Vad kan vi göra för att säkerställa att alla konsulter, oavsett ålder och kön, möts med respekt och uppskattning för den kompetens de erbjuder?

Genom att reflektera över dessa frågor kan vi tillsammans bidra till en mer inkluderande och rättvis arbetsmarknad, där erfarenhet och ålder ses som tillgångar snarare än hinder.

Christina Sundequist, Senior interimskonsult inom Bank och Finans. Hälsocoach. Föreläsare och författare
Facebook
Twitter
LinkedIn
Email

Fler artiklar

Hallbarhet-for-interimskonsulter
Sjalvledarskap-interimskonsult
Framgangsrik-kommunikation-business-controller
Rekrytering & INTERIMSLÖSNINGAR

Vi hjälper dig hitta rätt medarbetare och interimskonsulter

Fyll i dina uppgifter så kontaktar vi dig inom kort