Att arbeta som interimskonsult med eget företag och låta rekryteringsföretagen sälja dina tjänster är ofta ett väl fungerande system, du kan fokusera på att leverera tjänster och rekryteraren kan fokusera på att sälja dina tjänster. Du som konsult kan styra vilka uppdrag du tar och när. Konsulten och rekryteraren lever i symbios och i de flesta sammanhang så finns en ömsesidighet i att jämka villkoren för att få till ett fungerande samarbete. Interimstjänster är en marknad med låga trösklar att komma in, det finns många aktörer och både konsulter och rekryterare flyttar regelbundet på sig. Timing is everything och ett brett nätverk är nyckeln till ett välbelagt konsultliv.
Det kan uppstå en maktobalans mellan konsulten och rekryteringsföretaget, där konsulten oftast är den svagare parten. Konsulten är beroende av att hålla sig väl med rekryteraren för att säkerställa ett bra renommé om att vara en väl levererande konsult för att se till att uppdragen kontinuerligt kommer in. Men med det stora utbudet av rekryterare så blir det alltmer viktigt att erbjuda bra villkor och sunda uppdrag. Det finns kunder som är väl kända för dålig arbetsmiljö, men trots det så finns det tillräckligt med aktörer på marknaden för att fortsätta skicka konsulter till en ohållbar arbetsmiljö.
Vilka frågor kan du ställa och vad behöver du var vaksam över för att säkerställa att du går in i ett hållbart avtalsförhållande med din rekryterare och med slutkunden.
Vilken ersättningsmodell har rekryteraren? Är det transparent mellan dig, rekryteraren och kunden? Vissa arbetar helt öppet mellan alla parter, andra håller korten nära och delar inte informationen alls. Inom ekonomifältet så blir det kontraproduktivt, eftersom vi i nästan alla fall har full insyn i vad kunden betalar för våra tjänster. Normalspannet i Stockholm ligger på allt mellan 10–30 % påslag av rekryteraren och arvoden kan variera oerhört beroende på roll, bolag och komplexitet. Ibland kommer skamförslag på arvode och det är alltid upp till dig att bestämma vad som är rimligt. Ibland kan ett uppdrag vara oerhört spännande och då kan det vara värt att gå ned i arvode. När du väl tackat ja till ett arvode, acceptera det hela vägen och titta inte tillbaka, förutom, när arbetsuppgifterna blir mer komplexa än vad som sades vid uppstarten. Be om en tydlig beskrivning av arbetsuppgifter och förväntningar och om du under uppdragets gång utvecklar omfattningen på dina arbetsuppgifter så är det rimligt att ha en förnyad diskussion kring arvodesnivån med din rekryterare som i sin tur pratar med kunden. Du bör aldrig ha en egen diskussion med slutkunden om arvodet. Tyvärr så är det sällan ett arvode justeras, och ibland får du se det som en marknadsföringsinsats att leverera mer än du förväntades göra.
Inom vissa roller är tillgången på konsulter få och kunden kan gå ut brett och lägga uppdraget på fler rekryterare. Det är fullt naturligt att ha kontakt med flera rekryterare samtidigt och då kommer det hända att du får förfrågan för samma uppdrag från flera olika rekryterare.
Jag har varit med om att fem rekryterare ringt mig inom loppet av två timmar för ett specifikt uppdrag.
Det hör till ovanligheterna att det går ut till så många, men jag upplever att det är kutym att applicera ”first come, first served”-logiken. Den som först kontaktar dig för ett uppdrag är den du väljer att använda. Det är inte att rekommendera att bli presenterad av flera rekryterare till samma kund, att konkurrera med dig själv har sällan varit framgångsrikt.
Beroende på tidigare avtal så kan exklusivitetsklausuler ge att du inte har rätt att arbeta med en kund via en annan rekryterare. I dessa fall kan det bli knepigt med lojalitet gentemot den rekryterare som kontaktat dig, ska du tacka nej till uppdraget och tålmodigt vänta på en annan kund, eller ska du ringa den tidigare rekryteraren och tipsa om att kunden letar efter en konsult. Här måste du själv använda ditt omdöme, mitt råd är att vara transparent med den rekryterare som har kontaktat dig om att du har en exklusivitetsklausul gentemot kunden, i dialog brukar det gå att lösa.
Det finns kundföretag med en osund arbetsmiljö där personal och konsultomsättningen är hög. Ställ frågor om företaget, kulturen och tidigare uppdrag som de utfört hos kunden för att få en tydlig bild av vad du skriver på för.
Kommer det att finnas möjlighet till en bra introduktion och onboarding? Finns det en tydlig arbets- och förväntansbeskrivning? Vad har kunden för policy för integrering av konsulter, är de inkluderade i arbetsplatsen sociala sammanhang, eller står konsulterna utanför när det vankas kaffe, konferens eller interna möten?
Finns det resurser och tid för att utföra arbetsuppgifterna? Kommer du att ha verktyg (program och tekniska resurser) för att genomföra det du är där för. Är organisationen runtomkring dig informerad om att du kommer och vad du ska göra och finns det ett tydligt mandat att utföra dina uppgifter. Hur mycket förväntas du arbeta? Är det 30, 40 eller 50-timmarsveckor, förväntas du svara i telefon och på mail när du inte jobbar. Förväntas du förlägga din arbetstid på kvällar och helger?
En bra rekryterare har rimliga svar på alla dina frågor, och om inte, är de villiga att kontakta kunden för att ta reda på mer. Olika kunder har olika behov. Det finns rena förvaltningsuppdrag där processerna och uppgifterna är tydliga och du får en klar bild av vad som ska göra. Sedan har vi uppdragen där det är allt annat än förvaltning. På ytan kanske det ser ut som ett förvaltningsuppdrag, men kundens organisation kan av olika skäl vara i förändring och du förväntas ta kommando och driva utveckling. Det kan vara hög personalomsättning, dåliga rutiner och processer, hög tillväxttakt eller motsatsen, verksamheten är i riskzonen för att gå omkull. Ju bättre relation rekryteraren har med kunden och med dig, desto bättre matchningspotential. Var ärlig med vad du trivs med och vilka förmågor du har.
Men vad händer när det inte fungerar? Hur länge ska du stå ut för att inte vara till besvär och svika rekryterarens förtroende att de har valt dig som deras företrädare hos kunden?
Min erfarenhet är att det är arbetsbelastning och den psykosociala arbetsmiljön som har mest negativ påverkan. Du är viktigare än något företag, din hälsa är viktigare är något uppdrag, som egen har du själv ansvar för din egen arbetsmiljö i slutänden. Men, det är så klart om du är ny som konsult eller inte har en ekonomisk buffert så är det lätt att stå ut med missförhållanden alldeles för länge. Prata kontinuerligt med rekryteraren om det är en besvärlig situation, de har erfarenhet av dessa frågor och är ofta duktiga på att stötta både dig och kunden när det blir problem.
Läs ditt avtal noga, om ett uppdrag inte är hållbart, har du råd att säga upp avtalet i förtid. Det kan finnas klausuler där du måste arbeta för reducerad timpenning under en överlämning i flera veckor. Välj hellre en kortare avtalstid med möjlighet till förlängning än att skriva på för en längre period.
Det är inte slutet om det skiter sig! Vi är människor och ibland blir det fel, misstag som kan kosta tid och pengar för kunden, men det kunde lika väl hänt en anställd person. Men eftersom du är konsult och det finns ett avtal behöver du ha koll på klausuler som rör betalning, reklamation och skadestånd. Finns det begränsningar, och är skadestånd och vitesbelopp rimliga i förhållande till uppdragets ersättningsnivå. Det är oftast du som står risken och får betala om det blir en konflikt med kunden. Se till att du har en bra företagsförsäkring som täcker ansvar, rättsskydd, förmögenhetsbrott och så enkla saker som förlust av kunds nycklar. Kolla att de beloppsgränser du har i din försäkring matchar de du har i dina avtal.
Sist men inte minst, ibland händer det att ni inte kommer överens och att en tvist drivs vidare rättsligt. I avtalen står de ofta att en tvist ska avgöras i skiljedomstol[1], ordinärt eller förenklat förfarande. Var noga med att klargöra vem som står för kostnaderna för detta förfarande, det kan bli kostsamt i sammanhanget. Livet som konsult är ofta härligt, du har stor frihet och kan konstant utvecklas som människa och i din profession. Men, när det inte fungerar så kan känslan av att vara livegen bli övermäktig. Bygg ett sunt nätverk med både konsulter och rekryterare och dela med dig av dina erfarenheter, tillsammans blir vi starka.
[1] https://sccarbitrationinstitute.se/